Reluarea activității instanțelor s-ar putea face gradual.

29 / 04 / 2020 2

Activitatea instanțelor va fi reluată, cel mai probabil, gradual.

Potrivit unui comunicat emis la 29.04.2020, Forumul Judecătorilor din România solicită Parlamentului, Guvernului, Ministerului Justiției și CSM elaborarea unui plan de reluare graduală a activității instanțelor judecătorești. 

Se dorește ca într-o primă etapă să fie soluționate doar acele cauze cu caracter deosebit de urgent (cele care se judecă și în prezent), precum și o serie de cauze cu caracter urgent (această a doua categorie urmând a fi stabilită de instanțe și de Consiliul Superior al Magistraturii). Pentru soluționarea acestor cauze va putea fi recomandată atât fixarea unor intervale orare distincte, cât și luarea unor măsuri de protecție/distanțarea în interiorul instanțelor. 

Într-o a doua etapă ar urma să fie soluționate și acele cauze caracterizate printr-un număr limitat de participanți (aprecierea în acest sens urmând a fi făcută de instanțe și de Consiliul Superior al Magistraturii). 

Ce înseamnă asta? Și de ce ți-ar păsa?

Activitatea instanțelor din România a fost blocată încă de la finele lunii ianuarie (pe fond protestului magistraților). În tot acest timp, volumul cauzelor aflate în curs de soluționare a crescut în mod semnificativ. 
 
Reluarea graduală a activității instanțelor va face ca multe dintre aceste cauze să nu primească o soluționare în viitorul foarte apropiat. Această împrejurare va crea nemulțumiri și tensiuni în rândul celor care așteaptă să le fie soluționate cauzele, iar în final va conduce la o și mai mare încărcare a instanțelor.

În acest context, avocații și consilierii juridici vor avea misiunea de a deveni inovativi în  propunerea de soluții juridice. Administrarea probelor prin intermediul avocaților sau a consilierilor juridici (opțiune prevăzută de Codul de procedură civilă dar folosită extrem de rar) ar putea juca un rol important în acest sens.

2020-04-30T12:49:22+03:00
LegalHelp

Ai nevoie de mai multe informații? Nicio problemă.
Te putem pune în legătură cu un avocat.

Vreau să consult un avocat.